Για να αντιληφθεί κανείς την έννοια της ενδοδοντικής θεραπείας, είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποια στοιχεία της ανατομίας του δοντιού.

Τα δόντια έχουν διάφορα στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα του δοντιού αποτελείται από μια σκληρή μεμβράνη που ονομάζεται σμάλτο. Το σμάλτο υποστηρίζεται από ένα εσωτερικό στρώμα που ονομάζεται οδοντίνη, η οποία στο κέντρο της έχει ένα μαλακό ιστό, τον πολφό.

Ο πολφός περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό, τα οποία δημιουργούν την οδοντίνη και το σμάλτο κατά την ανάπτυξη του δοντιού. Ο πολφός λαμβάνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από αγγεία που εισέρχονται στην άκρη της ρίζας.

Μολονότι ο πολφός είναι σημαντικός κατά την ανάπτυξη του δοντιού, δεν είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του δοντιού. Το δόντι συνεχίζει να θρέφεται από τους ιστούς που το περιβάλουν ακόμα και μετά την αφαίρεση του πολτού.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η αφαίρεση του πολφού του δοντιού, λόγω μόλυνσης ή τραυματισμού του.

Όταν ο τραυματισμένος, μολυσμένος ή νεκρός πολφός αφαιρεθεί, το κενό που δημιουργήθηκε καθαρίζεται και γεμίζει με ένα εμφρακτικό υλικό. 

Παλαιότερα, δόντια με μολυσμένο ή τραυματισμένο πολτό αφαιρούνταν. Σήμερα, η ενδοδοντική θεραπεία σώζει πολλά από τα δόντια που χωρίς τη θεραπεία αυτή θα έπρεπε οπωσδήποτε να αφαιρεθούν.

Οι πιο κοινές αιτίες βλάβης ή νέκρωσης του πολφού είναι:

  • Το ράγισμα στο δόντι

  • Η βαθιά κοιλότητα στο δόντι (π.χ. από τερηδόνα)

  • Κάποιος τραυματισμός στο δόντι, όπως το ισχυρό χτύπημα, πρόσφατο ή παλαιότερο

  • Μόλις ο πολφός μολυνθεί ή νεκρωθεί, πρέπει να αφαιρεθεί. Αλλιώς, μπορεί να συγκεντρωθεί πύον στην άκρη της ρίζας μέσα στο οστό της σιαγώνας και να σχηματισθεί απόστημα. Το απόστημα μπορεί να καταστρέψει το κόκαλο που περιβάλει το δόντι και να προκαλέσει έντονους πόνους.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία της απονεύρωσης αποτελείται από πολλά στάδια, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων επισκέψεων, ανάλογα με το περιστατικό.

Τα στάδια αυτά είναι:

Αρχικά, δημιουργούμε άνοιγμα στην οπίσθια όψη του δοντιού.

Μετά, ο μολυσμένος πολφός αφαιρείται, ο θάλαμος του πολφού και το εσωτερικό της ρίζας καθαρίζονται, μεγεθύνονται και μορφοποιούνται σε κατάλληλο σχήμα, ώστε να προετοιμαστούν για να σφραγιστούν.

Αν απαιτείται παραπάνω από μία επίσκεψη, ένα προσωρινό σφράγισμα τοποθετείται στο άνοιγμα της στεφάνης ώστε να προστατεύσει το δόντι για το διάστημα ανάμεσα στις επισκέψεις.

Το προσωρινό σφράγισμα αφαιρείται και ο θάλαμος του πολφού και οι σωλήνες της ρίζας σφραγίζονται μόνιμα με ένα υλικό που ονομάζεται γουταπέρκα. Στο άνοιγμα που είχαμε δημιουργήσει αρχικά στο δόντι τοποθετούμε μία έμφραξη (σφράγισμα). Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί επιπλέον να τοποθετήσουμε έναν άξονα στο εσωτερικό της ρίζας.

Στο τελευταίο στάδιο, συνήθως μία στεφάνη τοποθετείται πάνω από το δόντι για να αποκαταστήσει το φυσικό σχήμα και εμφάνισή του.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

implants

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ειδικές κατασκευές από τιτάνιο που τοποθετούνται μέσα στο οστό της άνω ή της κάτω γνάθου για να αντικαταστήσουν τις ρίζες των δοντιών που λείπουν.

περισσότερα

Λεύκανση Δοντιών

lefkansi

Η λεύκανση είναι μία οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης των συνηθισμένων αιτιών αλλοίωσης του χρώματος των δοντιών, που ταυτόχρονα τονώνει την αυτοπεποίθησή σας, βελτιώνοντας θεαματικά την εξωτερική σας εμφάνιση.

περισσότερα

Όψεις Ρητίνης

enesima

Οι όψεις σύνθετης ρητίνης αποτελούν την ιδανική επιλογή για να αλλάξετε την εικόνα του χαμόγελού σας και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είναι γρήγορη, απλή και πολύ οικονομική μέθοδος.

περισσότερα

Ενέσιμες Θεραπείες

enesima

Γρήγορα και απλά εξαφανίστε τις ρινοπαρειακές και όχι μόνο ρυτίδες σας, ολοκληρώνοντας το τέλειο χαμόγελο σας.

περισσότερα